tentoonstelling

tropical abstraction
10 jul - 21 aug 2005

In 1968 uitte de Braziliaanse kunstenaar Hélio Oiticica (1937-1980) zijn twijfels over een nieuwe trend in de kunst in zijn artikel Tropicália.

Dit ‘tropicalisme’, zoals hij de trend noemde, eigende zich tropische elementen toe op een oppervlakkige manier, zonder rekenschap te geven van de moeilijkheid een cultuur te representeren. 

Op dit moment lijkt er een nieuwe golf van ‘tropicalisme’ door de kunstwereld te stromen, gestimuleerd door de interesse van het Westen voor hedendaagse kunst uit Latijns-Amerika – als het nieuwste gebied om te ontdekken. Zo zijn er talrijke groepstentoonstellingen, waarbij het enige selectiecriterium de nationaliteit of etniciteit van de kunstenaars is. 

Tropical Abstraction is een groepstentoonstelling die weg probeert te komen van geografische en etnische grenzen door het probleem van representatie voorop te stellen.
De deelnemende kunstenaars tonen aan dat elke representatie van een plek een persoonlijke, fictieve constructie (en daarmee een abstractie) van tijdelijke aard is, gekleurd door de ervaringen uit verschillende werelddelen waartussen zij zich bewegen. Tegenover de circulerende clichés en historische verhalen van de tropen, plaatsen zij onverwachte, onderbelichte of ondergrondse beelden.

Opening: 9 juli a.s. 17.00-19.00 uur, Stedelijk Museum Bureau Amsterdam, Rozenstraat 59.

Gastcurator: Roos Gortzak

SMBA Nieuwsbrief No.87 publiceert een tekst van Roos Gortzak over Tropical Abstraction.

Tropical Abstraction werd mede mogelijk gemaakt door de Mondriaan Stichting, het Fonds BKVB, de Amerikaanse Ambassade, Den Haag, The Netherland-America Foundation, BEYOND Leidsche Rijn/ Nomads in Residence (residency Jesús Bubu Negrón).

Begeleidend programma
Zaterdag 9 juli 2005, 17.00-19.00: optreden van de band Alhambre (Daniel Moncada, Jesús Bubu Negrón, Pedro Dueño) met Caribische muziek. 

Donderdag 14 juli 2005: SMCS op 11. Lezing Tropical Curating door special guest Pablo León de la Barra.

Zaterdag 16 juli 2005: Parangolé-workshop o.l.v. special guest Pablo León de la Barra, aanvang 14.00 uur. Opgave voor gratis deelname: 020-4220471. Het aantal plaatsen is beperkt. 

Zondag 17 juli 2005: fietstocht o.l.v. Jesús Bubu Negrón en barbecue in BEYOND Leidsche Rijn/ Nomads in Residence. Voor nadere informatie: 020-4220471.