tentoonstelling

de best verzorgde boeken 2005
19 mei - 18 jun 2006

Elk jaar toont het Stedelijk Museum de selectie bestverzorgde Nederlandse boeken van de Stichting De Best Verzorgde Boeken.

Nieuw in de tentoonstelling is de speciale aandacht voor fotoboeken en -tijdschriften van de afgelopen anderhalf jaar.

Voor de jurering van de Best Verzorgde Boeken 2005 werden rond de jaarwisseling 403 boeken ingestuurd. Vorig jaar beliep het aantal inzendingen 380.
De jury bestond dit jaar uit Nikki Gonnissen (ontwerper, Thonik, Amsterdam), Joost Nijsen (uitgever, Podium, Amsterdam), Koos Schuurman (drukker, De Maasstad, Rotterdam), Brigitte Slangen (ontwerper, Nijmegen) en Julius Vermeulen (adviseur Kunst & Vormgeving, TPG Post, Den Haag).

Met ingang van dit jaar is de maximaal toegestane omvang van de Best Verzorgde Boekenselectie teruggebracht van 50 naar 33 boeken. De jury stelde uit de inzendingen een selectie samen van boeken die zich in hun ontwerp, beeldbehandeling, typografie, materiaalkeuze en technische uitvoering in het bijzonder onderscheidden.

Later volgen nog exposities in Museum Meermanno te Den Haag en bij drukkerij LenoirSchuring te Amstelveen. In het buitenland zal de selectie in elk geval te zien zijn op de Leipziger Buchmesse, de Frankfurter Buchmesse en in de Neue Hauptbücherei te Wenen.

Bij de expositie in het Stedelijk Museum verschijnt de tweetalige catalogus De Best Verzorgde Boeken 2005 The Best Dutch Book Designs.

Complete sets van de Best Verzorgde Boeken worden opgenomen in de collecties van de Universiteitsbibliotheek, Amsterdam (afdeling Zeldzame en Kostbare Werken), Museum Meermanno in Den Haag en de Deutsche Bibliothek (Deutsches Buch- und Schriftmuseum) in Leipzig.

Klik hier voor de volledige selectie Best Verzorgde Boeken.

De Best Verzorgde Boeken wordt ondersteund door Grafisch Papier, Andelst, en Van Heek Scholco International, Losser.           

Stichting De Best Verzorgde Boeken is een samenwerkingsverband van de Beroepsorganisatie Nederlandse Ontwerpers, de Grafische Cultuurstichting en de Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek.

www.bestverzorgdeboeken.nl