onvergetelijk stedelijk

Het Stedelijk Museum maakt kunst toegankelijk voor mensen met alzheimer (en andere vormen van dementie) en hun mantelzorgers. Samen bekijk je, in een ontspannen en positieve sfeer, kunstwerken in de collectieopstelling. Je gaat erover met elkaar in gesprek en laat je inspireren door creatieve opdrachten.

Onvergetelijk Stedelijk

Het Stedelijk Museum maakt kunst toegankelijk voor mensen met alzheimer (en andere vormen van dementie) en hun mantelzorgers. Samen bekijk je, in een ontspannen en positieve sfeer, kunstwerken in de collectieopstelling. Je gaat erover met elkaar in gesprek en laat je inspireren door creatieve opdrachten.

Rondleiding onvergetelijk Stedelijk 

Het programma Onvergetelijk Stedelijk, maandelijks met een ander thema, wordt uitgevoerd door speciaal opgeleide museumdocenten. Bent u geïnteresseerd in een rondleiding? Neem dan contact op met onze afdeling Educatie. 

Datum: Iedere eerste maandag van de maand (2 jan, 6 feb, 6 maart, 3 april, 1 mei, 5 juni, 3 juli, 7 aug, 4 sept, 2 okt, 6 nov, 4 dec 2017)

Tijd: 14.30-16.00 uur
Prijs: €7,50 per deelnemer, inclusief entree, Museumkaart en Stadpas ook geldig als entreebewijs.
Reserveren is noodzakelijk en kan via educatie@stedelijk.nl of 020-573 27 41 tot uiterlijk vrijdag 9.00 uur voor aanvang van het programma (di-vr, 9-17 uur).

Op andere museumdagen is dit programma als rondleiding te boeken, mits aangevraagd minimaal twee weken voorafgaand aan de gewenste datum.
Duur: 1,5 uur
Prijs: €82,50 voor een groep van maximaal 12 personen, inclusief entree
Aanmelden via educatie@stedelijk.nl of bel naar 020 – 5732 741 (di-vr, 9-17 uur).

Workshops onvergetelijk stedelijk

In de Onvergetelijk workshop gaat een kunstenaar of ontwerper met mensen met alzheimer (en andere vormen van dementie) en hun mantelzorgers aan de slag. Creatieve opdrachten, geïnspireerd door de collectie, prikkelen de zintuigen en geest. Experimenteer met materialen en technieken en laat je verrassen door het werk van anderen. Geoefend creatieveling of juist een beginner? Iedereen kan mee doen! Het tempo en niveau van de workshop wordt nauwkeurig afgestemd op de individuele deelnemer.

Datum: bekijk het volledige overzicht van alle workshops hier
Tijd: 14.30-16.00 uur
Prijs: €7,50 per deelnemer, inclusief entree, Museumkaart ook geldig als entreebewijs
Reserveren is noodzakelijk en kan via educatie@stedelijk.nl of 020-573 27 41 tot uiterlijk vrijdag 9.00 uur voor aanvang van het programma (di-vr, 9-17 uur).

Achtergrond Onvergetelijk Stedelijk programma

Steeds meer mensen krijgen direct of indirect te maken met dementie en de ziekte van Alzheimer. Nog altijd zijn hier geen geneesmiddelen voor. Kijken naar kunst biedt de mogelijkheid om ideeën uit te wisselen zonder terug te hoeven vallen op het korte termijn geheugen en biedt toegang tot het lange termijn geheugen en persoonlijke ervaringen. Bovendien stimuleert kijken naar kunst de hersenen door middel van cognitieve oefening – onderzoek toont aan dat dit een positief effect heeft op de gezondheid.

Onvergetelijk Stedelijk bestaat uit interactieve rondleidingen in de musea. Op een interactieve manier kijken naar kunst biedt mensen die te maken hebben met alzheimer de mogelijkheid om zich te uiten en een dialoog aan te gaan met hun omgeving. Bijzonder aan dit programma is dat het niet alleen leidt tot een verbetering van de kwaliteit van leven van de persoon met alzheimer, maar dat het ook positieve effecten heeft voor de mantelzorger en de relatie tussen hen beiden. Bovendien biedt het museum hiermee een veilige en inspirerende omgeving om met lotgenoten in contact te komen. Tijdens het programma ligt de focus op het positieve, creatieve en inspirerende; niet op de ziekte. Het alzheimer-programma is geïnspireerd op het ‘Meet Me at MoMA’-programma van het Museum of Modern Art in New York.

Uitbreiding onvergetelijk programma 

Het Stedelijk en het Van Abbemuseum zien het als hun maatschappelijke taak om het museum toegankelijk te maken voor een zo breed mogelijk publiek en delen deze opvatting graag met andere musea. Dankzij steun van het Gieskes-Strijbis Fonds hebben de musea een implementatie- en trainingsprogramma ontwikkeld waarmee het succesvolle Alzheimer-programma gedurende 3 jaar in 10 andere musea in Nederland  wordt opgezet.

De belangstelling vanuit de museumsector voor deelname aan dit trainingsprogramma was groot. Bij de uiteindelijke selectie is gelet op landelijke spreiding, bereikbaarheid en variatie – het programma is niet louter voor kunstmusea. De keuze is gevallen op de volgende 10 musea: 

  • Centraal Museum, Utrecht
  • CODA Museum, Apeldoorn
  • Drents Museum, Assen
  • Limburgs Museum i.s.m. Museum van Bommel van Dam, Venlo 
  • Mauritshuis, Den Haag
  • Museum Boijmans Van Beuningen, Rotterdam 
  • Museum Dr8888, Drachten 
  • Natura Docet Wonderryck Twente, Denekamp
  • Singer Laren, Laren
  • Zeeuws Museum, Middelburg

De geselecteerde musea krijgen enkele maanden een speciale projectmedewerker in huis die het programma opzet. Tijdens het implementatie-traject worden alle museummedewerkers geïnformeerd over het programma en worden de rondleiders en vrijwilligers intensief getraind in de Onvergetelijk- methodiek. Gedurende de aansluitende pilotfase worden de rondleiders en vrijwilligers geobserveerd en geëvalueerd. Ook wordt er een Kick-off georganiseerd, waarbij het programma wordt gepresenteerd aan lokale zorginstellingen, casemanagers, huisartsen en andere geïnteresseerden. Binnen 2 maanden is de training afgerond en draagt de projectmedewerker de werkzaamheden over aan het museum. 

Na afloop van de 3 jaar verschijnt een publicatie met bespiegelingen en resultaten. Hiermee krijgen musea die niet in gelegenheid waren om het trainingsprogramma te volgen, handvatten aangereikt om een vergelijkbaar programma op te zetten. Het Stedelijk en het Van Abbemuseum hopen dat de geselecteerde musea binnen hun eigen provincie andere musea hierin kunnen ondersteunen. Het Stedelijk Museum Amsterdam en het Van Abbemuseum functioneren daarbij als expertisecentrum, waarbij een medewerker op aanvraag advies kan geven. 

Onderzoek

Het Gieskes-Strijbis Fonds maakt naast de uitbreiding ook wetenschappelijk onderzoek mogelijk naar het verloop en de uitkomst van de rondleidingen en workshops. De resultaten van dit onderzoek kunnen andere musea helpen om programma’s te ontwikkelen voor bezoekers met speciale behoeftes. Ook kan het de medische wereld inzicht geven in de activerende waarde die kunst en cultuur kan hebben. Het VU Medisch Centrum is onderzoekspartner van het Alzheimer-programma.

De NTR besteedde aandacht aan de rondleiding in het programma 10 x beter:

Bekijk de uitzending van AVRO's Kunstuur over Onvergetelijk Van Abbe.

Mede mogelijk gemaakt door:

Het wetenschappelijke onderzoek wordt verricht door: