what the art?!

Onder professionele begeleiding maken Blikopeners de serie What The Art?! Elke aflevering bezoeken Blikopeners een toonaangevende kunstenaar of vormgever in zijn of haar atelier. 

Blikopeners doen zelf redactie, regie en presentatie en brengen zo vol enthousiasme hedendaagse kunst onder de aandacht. Per keer is passend lesmateriaal ontwikkeld voor de beeldende vakken, waarin de kunstenaar de leerlingen zelf een opdracht geeft. 

ZERO/Zoro

Wanneer wordt bewegend materiaal een kunstwerk? Kunstenaar Zoro Feigl wordt geïnspireerd door bewegende objecten die hun eigen leven gaan leiden. Blikopeners Marcus en Melissa willen dat ook wel eens proberen.  In het Stedelijk doen ze inspiratie op bij de kunstenaars van ZERO.

De docentenhandleiding is hier te downloaden.

Tromarama

Heb je wel eens een koffer in het café zien zitten of een geldbiljet horen zingen? In de wereld van Tromarama kan het allemaal. Deze Indonesische kunstenaars maken stop-motion animatie van alledaagse objecten. Blikopeners Luna en Damy helpen hen een handje bij hun nieuwste animatie.

De docentenhandleiding is hier te downloaden

Marlene Dumas

Marlene Dumas - lesopdracht

Download de docentenhandleiding van aflevering Marlene Dumas. 

Koos Breukel

Facebook, Twitter en Instagram; bijna iedereen heeft tegenwoordig wel een social media account. En daar hoort natuurlijk een profielfoto bij. Hoe krijg je eigenlijk een interessante en kwalitatief goede portretfoto? Blikopeners Bilal en Fenneke onderzoeken deze vraag samen met de beroemde portretfotograaf Koos Breukel.

Koos Breukel (fotografie) lesopdracht 

Download de docentenhandleiding bij aflevering 1 van What The Art over Koos Breukel

Harmen Liemburg 

Dagelijks zie je zo'n 2.000 advertenties, afbeeldingen of logo’s. Hoe valt een beeld nog op in deze stroom van afbeeldingen? Ontwerper Harmen Liemburg maakt kleurrijke zeefdrukken en laat zich inspireren door grafische vormgeving uit het straatbeeld. Blikopeners Bilal en Luna bezoeken in deze aflevering Liemburgs werkplaats en krijgen de opdracht om ter inspiratie verpakkingen te verzamelen uit de dagelijkse omgeving: de supermarkt. Samen met Liemburg doorlopen zij het proces van het maken van een zeefdruk.

Harmen Liemburg lesopdracht

Download de docentenhandleiding bij aflevering 2 van What The Art over Harmen Liemburg

Joep van Lieshout

Rotterdam is de thuisbasis van Joep van Lieshout. In deze aflevering bekijken Blikopeners Koen en Esha het werk Sawmill uit zijn nieuwste serie. Vervolgens gaan ze bij hem langs in zijn bijzondere atelier om meer te weten te komen  over zijn laatste serie werken. Het blijft niet bij praten; de Blikopeners worden aan het werk gezet door Van Lieshout. Dit is een kunstenaar die een overal aantrekt en niet bang is voor vieze handen. 

Joep van lieshout lesopdracht

Download de docentenhandleiding bij aflevering 3 van What The Art over Joep van Lieshout

Moniker/LUNA MAURER

Een videoclip brengt Blikopeners Bilal en Margot bij de multimedia kunstenaars van Moniker. Kun je het werk van Moniker eigenlijk wel kunst noemen? Conditional design is de term die zij hun werk geven: het proces is interessanter dan het product. Luna Maurer van Moniker, Bilal en Margot maken samen een conditional design, waarbij de Blikopeners tot de conclusie komen dat samenwerken toffe kunst op kan leveren! 

Moniker/LUNA MAURER Lesopdracht

Download de docentenhandleiding bij aflevering 4 van What The Art over Moniker/Luna Maurer.

Marcel Wanders 

Vanaf 1 februari 2014 presenteert het Stedelijk een overzicht van 25 jaar design door Marcel Wanders.  Blikopeners Bilal en Helinda zijn benieuwd naar zijn werk. Welk product was zijn doorbraak? Waarom is design vaak zo duur? Zij nemen een kijkje in Wanders' designwinkel Moooi en krijgen een persoonlijke rondleiding in zijn studio. Ze sluiten af met een drankje in het door Wanders tot in het kleinste detail ontworpen Andaz hotel in Amsterdam. 

Marcel Wanders Lesopdracht

Download de docentenhandleiding bij aflevering 5 van What the Art over Marcel Wanders.

Roderick Hietbrink

Wat gebeurt er als je een boom door een huis trekt? Blikopener Joe bekijkt met Bilal een werk van video-kunstenaar Roderick Hietbrink dat recent is aangekocht door het Stedelijk Museum. Bilal en Joe verbazen zich over de keuze van de kunstenaar om een boom door een huis te trekken en dat te filmen. Als zij er langer over nadenken willen ze ook alles weten van het proces. Ze komen erachter hoe Hietbrink zijn werk maakt en mogen in zijn studio zelf met objecten van de performance aan de slag.

Roderick Hietbrink lesopdracht

Download de docentenhandleiding bij aflevering 6 van What The Art over Roderick Hietbrink