veelgestelde vragen

Openingstijden en tickets

Wat zijn de openingstijden?
Het Stedelijk Museum is dagelijks open van 10.00 – 18.00 uur. Op vrijdag is het Stedelijk geopend tot 22.00 uur. Het museum is 365 dagen per jaar open, inclusief feestdagen. 

Hoe lang zijn de wachttijden momenteel?
De wachttijden zijn niet exact te voorspellen. Wanneer het erg druk is, en dat is meestal in de weekeinden en in de vakanties, stelt het museum het maximale aantal kassa’s open. Desondanks kan de wachttijd oplopen tot maximaal een uur. De maandag en de vrijdagavond zijn veel rustiger dan het weekend.  Wij raden u aan alvast online een ticket aan te schaffen. U hoeft dan niet langs de kassa en kunt direct doorlopen naar de toegangscontrole.

Moet ik met een Museumkaart ook in de rij wachten?
Als Museumkaarthouder hoeft u niet langs de kassa. U kunt meteen doorlopen naar de toegangscontrole. Daar kunt u de Museumkaart laten scannen. U heeft geen aanvullend e-ticket nodig. 

Heeft het museum ook een priority lane?
Iedereen met een e-ticket kan direct doorlopen naar de toegangscontrole. Daar wordt uw ticket gescand. Dit geldt ook voor pashouders (Vrienden, leden Young Stedelijk, VIPS, ICOM etc.) en mindervaliden.

Moet ik voor een evenement bijbetalen?
Voor evenementen en activiteiten tijdens uw eerste bezoek de reguliere toegangsprijs en een bijdrage voor het evenement.

Is het nodig om de e-ticket(s) te printen?
Ja, hoewel onze scanners van mobiele telefoons kunnen aflezen adviseren wij uw e-ticket(s) te printen. Dit versnelt de doorloop bij de ingang.

Is de Museumkaart te koop in het Stedelijk Museum?
Jazeker, aan de kassa kunt u de kaart aanschaffen. U kunt de kaart direct gebruiken. Let op, Museumkaart heeft onlangs haar gebruikersvoorwaarden gewijzigd. Woont u niet in Nederland? Dan is de Museumkaart nog maar een maand geldig. Voor meer informatie en de voorwaarden over de Museumkaart kunt u terecht bij www.museumvereniging.nl. De kassa sluit een half uur voor sluitingstijd.

Is het mogelijk om van tevoren toegangskaarten te bestellen of te reserveren?
Ja: online kunt u e-tickets aanschaffen. U hoeft dan niet langs de kassa. De e-tickets zijn niet gebonden aan een dag of tijdstip en zijn een jaar geldig na aankoop. 

Wat is de toegangsprijs voor studenten / kinderen?
Studenten ontvangen een korting van ca. 50% op de aangepaste toegangsprijs. Kinderen en jongeren t/m 18 jaar hebben gratis toegang tot het Stedelijk. Kinderen t/m 18 jaar hebben geen ticket nodig en kunnen naar binnen in gezelschap van (een) volwassene(n) in het bezit van een geldig entreebewijs. U hoeft dan niet langs de kassa en kunt direct doorlopen naar de toegangscontrole.

Wat zijn de openingstijden van de winkel en het restaurant?
De winkel heeft dezelfde openingstijden als het museum, en is ook zonder entreebewijs toegankelijk.Restaurant Stedelijk op de begane grond is geopend van 8.30 – 24 uur, alle dagen van de week, en eveneens zonder entreebewijs toegankelijk.
Café Zadelhoff, op de eerste verdieping heeft dezelfde openingstijden als het museum. Hiervoor is wel een entreebewijs nodig.

Is de bibliotheek van het Stedelijk toegankelijk?
Ja, deze is toegankelijk zonder een entreeticket voor het museum. Openingstijden bibliotheek: dinsdag t/m zaterdag: 12.00 – 17.00 uur. Voor afspraken: bibliotheek@stedelijk.nl, tel. 020 – 573 26 50.

Toegankelijkheid

Zijn er faciliteiten voor mindervaliden?
Het museum beschikt over liften die geschikt zijn voor rolstoelen en over invalidentoiletten. Verder zijn er bij de ingang voldoende medewerkers om bezoekers in een rolstoel te begeleiden naar de tentoonstellingszalen. Verlaat u het museum, spreekt u dan een medewerker van het museum aan voor ondersteuning – zij helpen u graag. Meer informatie over de toegankelijkheid van het museum. 

Is het mogelijk om een rolstoel te reserveren?
Ja, dan kan, via telefoonnummer: +31 (0)20 5732 911 en via reserveringen@stedelijk.nl. Het museum heeft vier rolstoelen beschikbaar die bezoekers kunnen lenen en zogenaamde Alinkers (loopstoelen). Meer informatie over de toegankelijkheid van het museum.

SERVICE EN HUISREGELS

Heeft het museum naast een garderobe ook kluisjes?
Naast een gratis bemande garderobe heeft het museum ook gratis kluisjes. Grote (rug)tassen en paraplu’s kunnen schade veroorzaken en zijn niet toegestaan op zaal.

Mag ik fotograferen in het museum?
Ja, dat mag, zonder flits en als het voor eigen gebruik is.
Heeft u voor professioneel gebruik beeld nodig, dan kunt u een mail sturen naar repro@stedelijk.nl

Mag mijn hond mee?
Het meebrengen van huisdieren is niet toegestaan, met uitzondering van een geregistreerde hulphond.

Ik ben iets kwijt geraakt in het museum! Tot wie kan ik mij wenden?
Voor vragen over gevonden voorwerpen kunt u bellen met +31 (0)20 5732 911 of mailen naar lostandfound@stedelijk.nl

Kan ik worden geconfronteerd met expliciete beelden?
Sommige kunstwerken in de het Stedelijk Museum Amsterdam bevatten expliciete beelden en kunnen als aanstootgevend worden ervaren. Hoewel een bepaalde mate van provocatie inherent is aan hedendaagse kunst, zal het museum waar nodig en indien gepast een waarschuwing plaatsen bij deze werken. 

TENTOONSTELLINGEN, EVENTS EN COLLECTIE

Uit hoeveel werken bestaat de presentatie van de vaste collectie?
In totaal zijn er bijna 2.500 werken te zien van 1870 tot nu.

Kan ik erop rekenen dat de publiekslievelingen te zien zijn?
Jazeker. Hoewel sommige kwetsbare materialen niet langer dan 3 maanden achtereen getoond kunnen worden, zoals fotografie, textiel en werken op papier, kunt u er van op aan dat de bekende namen altijd op zaal zijn. Het museum heeft een grote collectie, dus mocht er een werk op reis gaan, dan kan het een ander werk van dat kaliber in de plaats stellen. De circuits van beeldende kunst en vormgeving hebben ook ruimtes voor wisselpresentaties: daar worden steeds andere thema’s uit de collectie getoond.

Welke activiteiten zijn er in het museum?
Het museum biedt een rijk programma voor iedereen – van (familie)rondleidingen, cursussen en workshops voor kinderen tot een breed Public Program van lezingen, performances, discussies en symposia, boekpresentaties en thematische avonden. 

Wanneer vinden er rondleidingen plaats, en hoe lang duren ze?
Er zijn iedere zondag gratis instaprondleidingen, zowel in het Nederlands als het Engels. Iedere vrijdagavond verzorgen Blikopeners speedtours langs de vaste collectie. Verder zijn er rondleidingen te boeken, in verschillende talen. Instap- en familierondleidingen duren een uur, speedtours door Blikopeners dertig minuten. Meer info

Wat is er in het museum te doen voor kinderen?
Van alles! Voor families, kinderen en idereen die zin heeft creatief te zijn, is er een lab. Het lab verandert een paar keer per jaar met telkens weer een nieuw aanbod van activiteiten. Zeker even checken dus! Daarnaast zijn er verschillende Familiesporen die je meenemen door het museum, een familie audiotour, familierondleidingen en workshops voor kinderen, gegeven door kunstenaars. Meer info

Hebben jullie een audiotour?
Er is bij de vaste collectie en de tentoonstelling een gratis audiotour beschikbaar, samengesteld door het museum. De audiotour kunt u ophalen aan het begin van de tentoonstelling. Hij is beschikbaar in het Nederlands, Duits, Engels en Frans.