theorie

Sunday Seminar Compatibility Mode: Reading Seth Price
3 sep 2017

Locatie
Teijin Auditorium
Tijd
15.00 - 17.45 uur
Voertaal
Engels
Toegang
Museumkaart € 3 / Studenten € 12 / Regulier € 20,50
Reserveren

tickets

Tijdens het slotweekend van de tentoonstelling Social Synthetic: Seth Price organiseert het Stedelijk Museum het seminar Compatibility Mode: Reading Seth Price. Gastsprekers zijn criticus en curator Ed Halter (Light Industry, New York), directeur en hoofdcurator Anthony Huberman (The Wattis Institute, San Francisco) en professor moderne en hedendaagse kunst Katja Kwastek (Vrije Universiteit Amsterdam). Het programma wordt gemodereerd door Karen Archey (curator hedendaagse kunst en time based media, Stedelijk Museum).

De retrospectieve tentoonstelling biedt een overzicht van Price’ artistieke carrière, die sculptuur, installatie, 16 mm-film, fotografie, tekeningen, schilderijen, video, kleding en textiel, webdesign, muziek en geluid, en poëzie omvat. Sinds zijn professionele start als curator en medewerker digitalisering bij de elektronische-kunst distributeur EAI (Electronic Arts Intermix) en als de internationaal bekende kunstenaar die hij is vandaag de dag, neemt Seth Price een unieke positie in binnen het debat dat sinds de eeuwwisseling wordt gehouden over de verandering van een analoge samenleving naar een digitale maatschappij. In Dispersion (2002) schreef Price: “Nu meer en meer media direct beschikbaar zijn wordt de taak er een van verpakken, produceren, kaders veranderen en distribueren; een productiewijze die niet analoog is aan de creatie van materiële goederen, maar aan de productie van sociale contexten met gebruik van bestaand materiaal.” De wisselende omstandigheden waarin zijn werk vorm krijgt en hoe deze vormen worden samengevoegd zijn het uitgangspunt van de lezingen en discussie.

Programma

15.00       Welkomstwoord
15.05       Lezing | Ed Halter
15.50       Q&A | Karen Archey
15.55       Pauze | videoprogramma samengesteld door Ed Halter
16.10       Lezing | Anthony Huberman
16.50       Lezing | Katja Kwastek
17.15       Q&A | alle sprekers en moderator
17.45       Einde programma

Meer over de sprekers

Ed Halter is een in New York werkzame criticus en curator, en tevens auteur van het essay “Time Dilation” in de tentoonstellingscatalogus Seth Price: Social Synthetic (2017). Hij is een oprichter en de directeur van Light Industry, een presentatie-instelling voor film en elektronische kunst in Brooklyn. Zijn geschreven werk is onder andere gepubliceerd in Artforum, Frieze en Mousse, en hij geeft onderwijs als resident-criticus in het programma Film & Electronic Arts van Bard College. Hij was de curator van screenings en tentoonstellingen in Artists Space, het Museum of Modern Art, het New Museum in New York en Tate Modern in Londen.

Anthony Huberman is directeur en hoofdcurator van The Wattis Institute in San Francisco en was oprichtend directeur van The Artist's Institute in New York. Momenteel werkt hij aan een nieuw project met Seth Price voor The Wattis Institute. Hij publiceerde talloze artikelen in kunsttijdschriften als Artforum, Frieze, Flash Art, Afterall en Mousse. Voorheen werkte Huberman als hoofdcurator voor het Contemporary Art Museum St. Louis, curator voor het Palais de Tokyo in Parijs, curator voor SculptureCenter in New York, en directeur educatie en publieksprogramma’s voor MoMA PS1 in New York.

Katja Kwastek is professor moderne en hedendaagse kunst aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Haar onderzoek is gericht op processuele, digitale en post-digitale kunst, mediageschiedenis, -theorie en -esthetiek, en digitale geesteswetenschappen. In 2004 was zij curator van het internationale tentoonstellings- en conferentieproject Art and Wireless Communication. Ze doceerde internationaal en publiceerde vele boeken en essays, waaronder meest recentelijk Aesthetics of Interaction in Digital Art.

Karen Archey is een curator van hedendaagse kunst en time based media voor het Stedelijk Museum Amsterdam. Voor ze bij het Stedelijk aantrad werkte zij als kunstcriticus, onafhankelijk curator en redacteur van e-flux conversations in Berlijn en New York.