performance

Ligia Lewis: minor matter
9 jul 2017

Julidans en het Stedelijk Museum Amsterdam presenteren gezamenlijk minor matter, een performance uitgevoerd door drie dansers van choreograaf Ligia Lewis

Locatie
Teijin Auditorium, Stedelijk Museum
Tijd
16.00 - 17.00 uur
Toegang
Museumkaart € 3 / studenten 10,50 / regulier € 18
Reserveren

 Laatste tickets.

Minor matter is het tweede deel van een drieluik van choreografieën en maakt gebruik van visuele en conceptuele metaforen in relatie tot de zwarte identiteit. Voortbordurend op Lewis’ interesse in belichaming en sociale condities die invloed hebben op het lichaam, stelt minor matter vragen aan de orde rond het zwarte lichaam binnen het kader van de black box. De performance brengt zowel historische als iconische vormen van populaire dans bijeen. Uiteindelijk komt het stuk uit bij de naaktheid van het vlees - zowel van het theater als van de dansers.  Vanuit een logica van onderlinge afhankelijkheid raken de bouwstenen van het theater - licht, geluid en beeld - verstrengeld met de drie dansers, wat een energieke, sociale en poëtische ruimte tot leven wekt. Binnen deze 'zwart gemaakte' wereld komt Lewis' choreografie tot leven.

De dood is een richtinggevend thema in het werk, dat zich als een allegorie langs meerdere lijnen tegelijk ontvouwt zonder het centrale thema te verliezen: 'Wat er overblijft als de wereld instort, is dat wij altijd elkaar nog hebben. Lewis' werk speelt met culturele symbolen en tekens die verwijzen naar de dood, zoals de zwartgemaakte ogen van de dansers en hun bloedbevlekte korte broeken, en choreografische referenties zoals de death drop uit de Vogue, headbangen uit de death metal choreografie en de two-step. Voor minor matter ontleent Lewis zowel bewegingen aan historische dansvormen als aan de populaire cultuur met onder meer verwijzingen naar Maurice Béjarts Bolero, en zet deze om in een dansroutine met passen afkomstig uit de zwarte Amerikaanse popcultuur. Haar werk bevat meer onwaarschijnlijke combinaties, zoals barokmuziek gekoppeld aan een worstelwedstrijd, en monologen waarin zowel Kanye West als Herman Melvilles De klerk Bartleby. Een verhaal van Wall Street, in één adem worden genoemd.

In minor matter speelt Lewis met de betekenis van tijd via een geluidsband die zich langs muzikale tijdperken en genres verplaatst. Anders dan in het werk Sorrow Swag waar de kleur blauw centraal stond, gebruikt Lewis in minor matters de kleur rood om ideeën over liefde en woede een materiële verschijningsvorm te geven. minor matter ging in 2016 in première in Hebbel am Ufer in Berlijn en op het American Realness-festival in het Abrons Arts Center in New York en zal wereldwijd op nog twintig andere locaties worden uitgevoerd. Het eerste deel van het drieluik, Sorrow Swag, stamt uit 2015 en werd opgevoerd in verschillende landen.

MEER OVER DE KUNSTENAAR

Ligia Lewis is choreograaf en danser, en woont in Berlijn. Ze heeft een dans-achtergrond en maakt interdisciplinair werk waarin het proces centraal staat en voortgebouwd wordt op eigentijdse vormen van performance. Ander werk van haar is onder meer Melancholy: A White Mellow Drama$$$ en Sensation 1.