music

ives ensemble
20 okt 2013

 Ives Ensemble bij Cage viering (Stedelijk Museum, november 2012), (c) Ernst van Deursen.
Ives Ensemble bij Cage viering (Stedelijk Museum, november 2012), (c) Ernst van Deursen.

Locatie: Teijin Auditorium, Stedelijk Museum Amsterdam
Tijd: 20 oktober 2013, 16.00-17.00 uur
Voertaal: n.v.t. 
Toegang: entreeprijs Stedelijk Museum 
Reserveren: noodzakelijk. Stuur een email naar reservations@stedelijk.nl met uw volledige naam, email-adres, telefoonnummer en de datum waarop het programma plaatsvindt dat u wilt bezoeken.

In het kader van de grootschalige tentoonstelling Kazimir Malevich en de Russische avant-garde (19 oktober 2013 t/m 2 februari 2014), met een keuze uit de collecties Khardzhiev en Costakis, presenteert het Stedelijk Museum met veel trots een concert van het gerenommeerde Ives Ensemble. Tijdens het concert in het Auditorium van het museum worden werken van onder meer Nikolaj Roslavets en Sergej Prokofjev opgevoerd, die een muzikaal aspect van de historische avant-garde vertolken. 

“Het vierkant is geen onbewuste vorm. Het is een creatie van de intuïtieve rede. Het is het aangezicht van de nieuwe kunst. Het vierkant is een levende, koninklijke prins. Het is de eerste stap van de pure creatie in de kunst.” Dit citaat van Malevich laat zien hoe baanbrekend de artistieke hemelbestormers van de vroege Sovjettijd waren. Niet alleen in de beeldende kunst, maar ook in de architectuur, literatuur, film en zeker ook muziek werd koortsachtig gezocht naar nieuwe vormen om de opwinding en het optimisme van de nieuwe industriële tijd een gezicht te geven. Tot de muzikale wegbereiders van de Russische avant-garde behoorden onder anderen Arthur Vincent Lourié, wiens werk Formes en l’air, opgedragen aan Pablo Picasso, een van de vroegste voorbeelden van muzikaal kubisme is. Nikolaj Roslavets wordt gezien als de Russische Schönberg, gezien zijn experimenten met de atonale harmonie. Deze componisten maakten vervolgens de weg vrij voor de uitbundigheid van de jonge Sergej Prokofjev en Dmitri Sjostakovitsj, die op zijn negentiende een sonate schreef die als een van de heftigste pianowerken van zijn tijd geldt.

Programma

  • Arthur Vincent Lourié (1892-1966) – Formes en l’air (1915)
  • Nikolaj Roslavets (1881-1944) – Altvioolsonate nr. 1 (1926)
  • Dmitri Sjostakovitsj (1906-1975) – Piano Sonata nr.1 op. 12 (1926)
  • Sergej Prokofjev (1891-1953) – Quintet op. 39 (1924)

Tema con variazioni
Andante energico
Allegro sostenuto, ma con brio
Adagio pesante
Allegro precipitato, ma non troppo presto
Andantino