gallery talks

VROUWEN DAG – MEER DAN MUZE
8 mrt 2016

Op Internationale Vrouwendag, 8 maart, vindt dit jaar voor het eerst het kunst- en cultuurprogramma Meer dan Muze plaats. Meer dan Muze zet vrouwelijke makers in de schijnwerpers: niet in de rol van model of muze, maar als choreograaf schrijver, schilder, componist, fotograaf, DJ en producent.

Locatie
Stedelijk Museum Amsterdam, collectiepresentatie
Tijd
10.00 - 18.00 uur
Voertaal
Nederlands
Toegang
Entreeprijs Stedelijk Museum
Reserveren

Graag via reservations@stedelijk.nl met uw volledige naam, telefoonnummer, datum en tijdstip van de tour van keuze

Voor Meer dan Muze organiseert het Stedelijk Museum Amsterdam een aantal gallery talks: rondleidingen door conservatoren van het Stedelijk. Aan de hand van de huidige collectiepresentatie selecteerden zij werk van vrouwelijke kunstenaars en vormgevers uit de moderne kunstgeschiedenis. Deze gallery talks zijn natuurlijk ook toegankelijk voor mannen.

GALLERY TALK MARJAN BOOT,  11.00 – 11.40

Marjan Boot is oud-conservator van het Stedelijk Museum. Van 1996-2014 was zij mede-verantwoordelijk voor de omvangrijke collectie toegepaste kunst en vormgeving, werkte zij onder andere aan de inrichting van de collectiepresentatie voor de heropening van het museum en maakte veel tentoonstellingen waaronder: Grayson Perry. Guerrilla Tactics (2002), Revolution in the Air. De Sixties en het Stedelijk (2003), Geel Metalliek. Goud voor Robert Smit (2004), Cruel Bonsai. Heringa/Van Kalsbeek (2007-2008). In februari 2014 sloot zij haar loopbaan af met de tentoonstelling en gelijknamige publicatie De show van Gijs+Emmy. Boot selecteerde voor deze rondleiding een aantal werken van belangrijke vrouwelijke vormgevers uit de collectiepresentatie. 

GALLERY TALK LEONTINE COELEWIJ & BRITTE SLOOTHAAK, 11.00-11.40 

Leontine Coelewij is conservator bij het Stedelijk Museum Amsterdam, en (co-)curator van twee tentoonstellingen die op dit moment te zien zijn in het museum: Saskia Noor van Imhoff #+23.00 en Seth Sielaub: Beyond Conceptual Art.  Sinds de heropening van het Stedelijk Museum in 2012 is Coelewij medeverantwoordelijk voor de presentatie van de collectie beeldende kunst na 1960. Daarnaast heeft zij een aantal grote overzichtstentoonstellingen samengesteld voor het museum, o.a. de presentatie Paulina Olowska: Au Bonheur des Dames (2013 – 2014) en de tentoonstelling Marlene Dumas: The Image As Burden (2014). Coelewij zal deze middag vertellen over het werk van Saskia Noor van Imhoff.

Britte Sloothaak is assistent conservator bij het Stedelijk Museum. Op dit moment is ze verantwoordelijk voor het Theorie en Interpretatie programma waarvoor ze meedenkt in onderzoeksprojecten van  jonge kunstenaars en academici.  Zo werkte ze de afgelopen drie jaar met de Britse kunstenaar Cally Spooner van wie op dit moment de vijf-kanaals filminstallatie And You Were Wonderful, On Stage ​ (2013 – 2015) te zien is. Sloothaak zal in haar rondleiding vertellen over haar samenwerking met de kunstenaar en hoe het werk, oorspronkelijk een performance uit 2013,  ontwikkeld is tot een ruimte vullende film-installatie.

GALLERY TALK MARGRIET SCHAVEMAKER, 14.30 – 15.10

Margriet Schavemaker trad na een academische carrière aan de Universiteit van Amsterdam in 2009 in dienst bij het Stedelijk Museum Amsterdam. Nu is zij werkzaam is als Manager Educatie, Interpretatie en Publicaties. Zij schrijft over hedendaagse kunst en theorie, organiseert lezingen en debatten (o.a. Facing Forward. Art and Theory from a Future Perspective (2011-2102) en maakt tentoonstellingen waarin geschiedenis en archiefonderzoek een belangrijke rol spelen (o.a. Het Stedelijk in oorlog en ZERO: Let Us Explore the Stars in 2015).