gallery talks

Karen Archey: Jana Euler
28 jun 2017

In samenhang met de tentoonstelling Jana Euler: High in Amsterdam. The sky of Amsterdam (20 mei – 15 oktober 2017) organiseert het Stedelijk Museum Amsterdam een gallery talk door conservator hedendaagse kunst voor time-based media Karen Archey (Stedelijk Museum Amsterdam). 

Locatie
IMC zaal, verzamelpunt: entreehal
Tijd
16.00 - 17.00 uur
Voertaal
Engels
Toegang
Museumkaart € 3 / studenten € 11,75 / regulier € 18
Reserveren

Tickets 

De gallery talk van Archey zal leiden langs een selectie van Eulers schilderijen, waarvan drie nooit eerder vertoond zijn. In de IMC zaal wordt onderzocht hoe het werk van Jana Euler het concept van schilderen verbreedt voorbij het traditionele beeldkader, tot in de tentoonstellingsruimte, en hoe deze kunstenaar betekenis creëert door beeld, woord en context met elkaar in contrast te brengen. Eulers benadering van het schilderen – een medium dat beladen is met vastgeroeste tradities – is radicaal egalitair en wordt gestuurd door wat de kunstenaar ‘zachte beslissingen’ noemt. Haar definitie van deze term, evenals dieper inzicht in de mogelijkheden die haar benadering van gelijkwaardigheid biedt voor discussie over schilderkunst, zullen door Archey worden besproken. 

MEER OVER JANA EULER

De Duitse kunstenaar Jana Euler (1982) woont en werkt in Brussel en Frankfurt am Main. Haar werk wordt gekenmerkt door energie, speelsheid, puzzelachtige aspecten en omkeringen van perspectief. In de tentoonstelling High in Amsterdam, The sky of Amsterdam is werk uit al Eulers eerdere solotentoonstellingen te zien, gecombineerd met nieuw werk dat zij speciaal voor de IMC zaal van het Stedelijk Museum maakte.

 MEER OVER DE SPREKER

Karen Archey is een Amerikaanse conservator, curator en kunstcriticus, voorheen gevestigd in Berlijn en New York. Sinds april 2017 is zij werkzaam bij het Stedelijk Museum Amsterdam in 2017, na van 2014 tot 2017 als redacteur voor de in New York gevestigde organisatie e-flux te hebben gewerkt. In haar publicaties en haar activiteiten als curator richt Archey zich vaak op thema’s die betrekking hebben op de maatschappij en het individu, zoals feminisme, identiteit en technologie. Archey ondersteunde Beatrix Ruf, directeur van het Stedelijk Museum en curator van deze tentoonstelling, in de samenwerking met Jana Euler aan de labelteksten voor High in Amsterdam, The sky of Amsterdam, een artistieke interventie die de klassieke labeltekst tot een actief element van de tentoonstelling maakt.