gallery talks

Jeanette Bisschops met Mary Farwy en Michael Barchini over 'Solution or Utopia? Design for Refugees'
31 mei 2017

Locatie
Tentoonstellingszalen, verzamelen: entreehal
Tijd
16.00 - 17.00 uur
Voertaal
Engels
Toegang
Museumkaart € 3 / studenten € 10,50 / regulier € 18
Reserveren

Tickets

In de twee weken na de opening van de tentoonstelling Oplossing of Utopie? Ontwerpen voor vluchtelingen organiseert het Stedelijk Museum een gallery talk door zelfstandig curator en kunstcriticus Jeanette Bisschops samen met de ontwerpers Mary Farwy en Michael Barchini. De tentoonstelling en het publieksprogramma bieden een platform voor discussie over de rol die ontwerpers, architecten en bedrijven in deze maatschappelijke kwestie kunnen spelen. Wat werkt wel en wat niet? Gaat het om een praktische oplossing voor een probleem of een utopisch vergezicht?

MEER OVER DE TENTOONSTELLING

De tentoonstelling Oplossing of Utopie? Ontwerpen voor vluchtelingen is samengesteld op twee locaties: naast het Stedelijk Museum, is een deel van de tentoonstelling te zien op het terrein van creatieve broedplaats Lola Lik bij het asielzoekerscentrum in de oude Bijlmerbajes in Amsterdam. Het Stedelijk presenteert bijna 50 recente projecten die bedoeld zijn voor tijdelijke situaties waarin mensen verkeren ten gevolge van een vlucht. Deze projecten variëren van kleding die onderweg ook een tentje kan worden tot betere bewegwijzering in een vluchtelingenkamp, schakelbare kunststof vloerdelen om in tijdelijke onderkomens te plaatsen of een digitale dienst waarmee vluchtelingen wegwijs gemaakt kunnen worden in hun nieuwe woonomgeving. In de oude Bijlmerbajes zijn projecten te zien van ontwerpen die in samenwerking met vluchtelingen tot stand zijn gekomen.

MEER OVER DE SPREKERS

Jeanette Bisschops (1984) is een freelance curator en kunstcriticus. Samen met Ingeborg de Roode, werkte zij als co-curator aan de tentoonstelling Oplossing of Utopie? Als curator en schrijver heeft ze een speciale interesse in het uitbreiden en kritiseren van bestaande verhalen in de kunstwereld en het openen van de deuren van kunst tot minder bekende of nieuwe stemmen. Haar essays over intersectioneel feminisme in de kunst werden gepubliceerd in o.a. Orlando Magazine en Oogst. Naast haar werk in het Stedelijk, werkt  Jeanette aan een reeks tentoonstellingen en performances die betrekking hebben op belichaming in de 21e eeuw. Bisschops studeerde psychologie en kunstgeschiedenis.

Mary Farwy (1992) is een architect. Samen met Michael Barchini ontwierp ze de tentoonstelling Oplossing of Utopie?. Ze studeerde architectuur in Italië en Syrië en woont sinds september 2016 in Nederland. Naast het ontwerpen van de tentoonstelling in het Stedelijk was ze co-curator van een evenement in Pakhuis de Zwijger en heeft ze het ontwerp gedaan voor een aantal andere projecten.

Michael Barchini (1992) is een Syrische ontwerper. Hij werd geboren in Damascus en studeerde architectuur aan de universiteit van Damascus. Hij verhuisde naar Italië en behaalde zijn diploma in Turijn aan Politecnico Di Torino. Sinds september 2016 woont hij in Nederland en hij is van plan zijn master aan architectuur volgend jaar voort te zetten. Samen met Mary Farwy ontwierp hij de tentoonstelling Oplossing of Utopie?