gallery talks

Fabienne Chiang over Zanele Muholi
4 aug 2017

Voor het derde jaar op rij organiseert het Stedelijk Museum Amsterdam een serie gallery talks ter ere van Amsterdam Gay Pride. 

Locatie
Verzamelen entreehal (infobalie)
Tijd
16.00 - 17.00 uur
Voertaal
Engels
Toegang
Museumkaart 3 E / studenten 8,75 E / regulier 17,50 E
Reserveren

Tickets

Yaya Mavundla, Parktown, Johannesburg, 2014, silver gelatin print. © Zanele Muholi. Courtesy of Stevenson, Cape TownJohannesburg en Yancey Richardson, New York.
Yaya Mavundla, Parktown, Johannesburg, 2014, silver gelatin print. © Zanele Muholi. Courtesy of Stevenson, Cape TownJohannesburg en Yancey Richardson, New York.
Fabienne Chiang
Fabienne Chiang

Dit jaar valt de Pride-week samen met de eerste museumsolo in Nederland van activist en kunstenaar Zanele Muholi (1921, Umlazi, Durban). Afgelopen zomer bezocht Muholi het Stedelijk vanwege de vertoning van haar documentaire Difficult Love (2010) tijdens Euro Pride 2016. De zichtbaarheid van zwarte LGBTQI-gemeenschappen in Zuid-Afrika, die maar al te vaak slachtoffer worden van abjecte discriminatie en gewelddadigheden, speelt een centrale en vitale rol in haar oeuvre. Muholi’s werk fungeert als een pleidooi voor veiligheid en gelijke rechten, maar ook als een manier om een (visuele) geschiedenis van gekleurde LGBTQI-personen te schrijven. Tijdens deze gallery talk zal conservator in opleiding Fabienne Chiang bezoekers door de tentoonstellingszalen leiden en verscheidene aspecten van Muholi’s werk uitlichten.

De tentoonstelling Zanele Muholi in het Stedelijk presenteert een selectie uit drie verschillende series door deze kunstenaar: Faces and Phases (2006-heden), Brave Beauties (2014 - heden) en de meest recente serie Somnyama Ngonyama (Hail the Dark Lioness, 2015-heden), die voor het eerst in Nederland wordt getoond en waarvan vier werken onderdeel uitmaken van de collectie van het Stedelijk.

MEER OVER DE SPREKER

Fabienne Chiang is conservator in opleiding in het Stedelijk Museum en assisteerde Hripsimé Visser bij het realiseren van de tentoonstelling Zanele Muholi. Ze studeerde Media, Kunst, Design en Architectuur aan de Vrije Universiteit Amsterdam en vervolgde haar opleiding met de MA Museumconservator aan hetzelfde instituut. Fabienne’s interesse ligt bij niet-westerse kunst; zij schreef haar BA-scriptie over het gebruik van logografische karakters en culturele identiteit in Chinese hedendaagse kunst.

Op woensdag 2 Aug organiseert het Stedelijk een Nederlandstalige gallery talk met conservator Hripsimé Visser. Meer info: hier.