events

uitmarkt 2013
31 aug - 1 sep 2013

Stedelijk Museum, Van Gogh Museum, Rijksmuseum en Koninklijk Concertgebouw presenteren voor het eerst gezamenlijk het nieuwe culturele programma.

Stedelijk Museum Amsterdam, foto: John Marshall Lewis.
Stedelijk Museum Amsterdam, foto: John Marshall Lewis.

Voor het eerst kiezen de grote culturele instellingen aan het Museumplein voor één gemeenschappelijke presentatie van hun culturele programma tijdens de Uitmarkt 2013. De drie musea – Rijksmuseum, Stedelijk Museum en het Van Gogh Museum – richten een Museumpleinkwartier in samen met Het Koninklijk Concertgebouw. In de vier stands informeren de vier instellingen de bezoekers over de activiteiten die gaan plaatsvinden in het nieuwe culturele seizoen. In het hart van het Museumpleinkwartier richten de samenwerkende instellingen een ‘bouwkeet’ in. Iedere instelling presenteert een deel van haar activiteitenprogramma en bezoekers kunnen hieraan deelnemen. In juni 2012 organiseerden de instellingen al het Museumpleinweekend, als onderdeel van het gezamenlijk promoten van dit belangrijke culturele hart in Amsterdam.

Programma:

Stedelijk Museum

Het Stedelijk Museum staat tijdens de Uitmarkt 2013 in het teken van de tentoonstellingen Kazimir Malevich en de Russische Avant-Garde, die te zien is van 19 oktober 2013 t/m 2 februari 2014 en detentoonstelling Lawrence Weiner – OP DE WIND GESCHREVEN te zien van 21 september 2013 t/m 5 januari 2014.

Onder de luifel van het Stedelijk kunnen bezoekers op zaterdag tussen 12.00 – 18.00 uur en op zondag tussen 13.00 – 18.00 uur een canvas tas bestempelen in de suprematistische Malevich stijl. Deze tassen worden uitgedeeld en er zijn museumdocenten

Daarnaast starten elke 30 minuten gratis speedtours, die in het teken staan van Malevich en Weiner. De tours worden gegeven door museumdocenten en Blikopeners (jongeren tussen de 15 en 19 jaar die werkzaam zijn voor het Stedelijk).

In de gezamenlijke bouwkeet presenteert het Stedelijk twee korte introductie lezingen. Op zaterdag 31 augustus zal curator Martijn van Nieuwenhuyzen de tentoonstelling van Lawrence Weiner introducerenen en op zondag 1 september geeft Zippora Elders een lezing over Kazimir Malevich.

Concertgebouw

Tijdens de Uitmarkt presenteert het 125-jarige Concertgebouw op zaterdag en zondag vanaf 12.00 uur tot in de avond mini-concerten van 30 minuten. Van opzwepende muziek uit Bizets opera Carmen tot optredens van o.a. het Matangi Quartet, kleinkunstenaar Marijn Brouwers en  harpvirtuoos Remy van Kesteren.

Bezoekers aan de stand op het Museumplein kunnen deelnemen aan een flitscursus Luchtdirigeren o.l.v. Nederlands eerste kampioen Richard van Roessel. Ook kan men meedoen aan de Concertgebouw

Jubileumquiz, waarmee mooie prijzen te winnen zijn. Speciaal ter gelegenheid van het 125-jarig bestaan heeft Het Concertgebouw alleen tijdens de Uitmarkt een exclusieve Jubileumaanbieding: 25 topconcerten met 25%  korting (zolang de voorraad strekt).

Van Gogh Museum

Onder de noemer “Ontdek meer in het Van Gogh Museum” presenteert het museum zijn veelzijdige activiteitenprogramma. “Er is bijna wekelijks zoveel meer te doen dan schilderijen bekijken. We organiseren workshops, lezingen en activiteiten voor de hele familie. En ook in onze jubileumtentoonstelling Van Gogh aan het werk, gaan bezoekers zelf op ontdekkingsreis bijvoorbeeld met microscopen, kleurenpanelen en het perspectiefraam.

In de gezamenlijke culturele ‘bouwkeet’ kunnen Van Gogh liefhebbers zelf aan het werk. Tijdens het voorproefje krijgen de deelnemers inzicht in de basisbeginselen en technieken en gaan zij vervolgens zelf aan de slag om de eigen interpretatie van een onderdeel van de wereldberoemde Aardappeleters op het doek te zetten.“In onze workshops voor kinderen en volwassen worden deelnemers eerst rondgeleid door de vaste collectie en gaan zij vervolgens zelf aan de slag. Met bijvoorbeeld het thema kleur of verfgebruik en schildertechnieken. Thema’s waar Van Gogh zichzelf meesterlijk in ontwikkelde. Hierdoor worden bezoekers aangezet weer op een andere manier naar de werken van Van Gogh te kijken, nieuwe elementen te ontdekken en dat vind ik bijzonder”, aldus Marthe de Vet – hoofd Educatie Van Gogh Museum.

Rijksmuseum

De Uitmarkt staat dit jaar in het teken van de opening van de Teekenschool, het nieuwe innovatieve educatieve centrum van het Rijksmuseum dat begin september zijn deuren opent. Hier bruist het van de activiteiten zoals workshops en cursussen voor alle leeftijden. Tijdens de Uitmarkt organiseert het Rijksmuseum sneak-previews van deze nieuwe programmering. Op zaterdag van 12.00 – 18.00 uur en zondag van 13.00 – 18.00 uur start er elk half uur een mini-rondleiding door de nieuwe Teekenschool. Verder zijn er tekenworkshops o.a. door bekende tekenaars in de tuin van het museum. En op zondag brengt het Koninklijk Roermonds Mannenkoor om 13.30, 14.30, 15.30 uur een ode aan Pierre Cuypers in het Atrium in het Rijksmuseum. In de stands van het Rijksmuseum, op het museumplein en in de tuin, wordt u geïnformeerd over het volledige programma.