events

stedelijk presenteert nieuwe artours app
20 sep 2013

Lancering tijdens PechaKucha middag SMART Museum: trends en toekomst van de museale mobiele tour 

Tijd: 20 september, 15.00 - 18.00 uur Locatie: Teijin Auditorium, Stedelijk Museum Amsterdam Reserveren: noodzakelijk. Stuur een email naar reservations@stedelijk.nl met uw volledige naam, email-adres, telefoonnummer en de datum waarop het programma plaatsvindt dat u wilt bezoeken.

Het Stedelijk Museum presenteert op vrijdag 20 september een PechaKucha-middag met korte presentaties over de trends en de toekomst van mobiele tours in musea. Tijdens deze middag wordt ook de nieuwe ARtours app van het Stedelijk gelanceerd, die het museum in samenwerking met 7scenes en Fabrique heeft ontwikkeld.

De afgelopen jaren hebben veel musea geëxperimenteerd met nieuwe vormen van audio- en multimedia tours - gestimuleerd door de vele mogelijkheden die smartphones en tablets bieden. Daarnaast willen musea de informatie over kunstwerken delen met bezoekers om een verrijking van het museumbezoek te stimuleren en de drempel om een museum te bezoeken te verlagen.

Tijdens de PechaKucha laten toonaangevende musea zien welke mobiele producten ze in ontwikkeling hebben of recentelijk hebben gelanceerd. Ook zullen grotere en kleinere ontwerpbureaus hun nieuwe producten presenteren en geven onafhankelijke critici en onderzoekers hun analyse over de internationale trends.

Sprekers zijn onder meer Vincent de Koning (Big-Orange), Ronald Lenz (7scenes), Dick Buschman (Achtung!), Mirte Gosker (iWhisper) en Niels de Jong (Antenna International).

De app

Als eerste museum ter wereld ontwikkelde het Stedelijk Museum in 1952 samen met Philips een audiotour. De afgelopen jaren ontwikkelde het Stedelijk ook verschillende tours voor smartphones. Hierin stond augmented reality (AR) centraal, een software die virtuele beelden toevoegt aan de omgeving waarin de gebruiker zich

De nieuwe Stedelijk ARtours app bestaat uit verhalen, filmpjes, foto’s en augmented reality, over de beroemde designcollectie van het Stedelijk. Door het volgen van de tours wordt het museum gevuld met verhalen en beelden rondom deze roemruchte collectie: van de ontstaansgeschiedenis van de collectie en de eerste aankopen van Willem Sandberg tot de meest spraakmakende designtentoonstellingen en de diverse grafische huisstijlen uit het verleden van het museum.

Buiten het museum neemt Hoogleraar Design Cultures Timo de Rijk je mee op een tour door Amsterdam en vertelt hij over de bijzondere geschiedenis van deze omgeving. Van het ontstaan van een rioolsysteem met toiletten in de ‘Hygiënische Stad’ tot de verhalen van de ‘Ondernemende Stad’ over onder meer G-Star en de beurs van Berlage.

Daarnaast wordt Jan Rothuizens ARtour This is not a Church opnieuw gelanceerd in een uitgebreidere editie. In 2010 maakte Rothuizen voor de tijdelijke opening van het Stedelijk 

Museum een augmented reality tour op basis van zijn jeugdherinneringen en observaties tijdens een logeerpartij in het museum. Voor de nieuwe, uitgebreidere editie vindt Rothuizen ook inspiratie in de nieuwbouw.

Bij de lancering is de Stedelijk ARtours app verkrijgbaar in het Nederlands voor de iPhone 4 en 5. Voor meer uitleg en achtergrond- informatie zie: www.stedelijk.nl/artours