events

stadsschouwburg: de grote kunstshow
29 nov 2013

© Desiree Dolron
© Desiree Dolron

Aanvang: 20.30 en 22.30 uur.
Locatie: Stadschouwburg Amsterdam.

Op vrijdag 29 november presenteert de Stadsschouwburg Amsterdam beeldende kunst in het theater. Hierbij zullen twee nieuwe werken onthuld worden, van Mark Manders (NL première) en van Heringa/Van Kalsbeek (wereldpremière). Tijdens De Grote Kunstshow wordt het klassieke museummodel omgedraaid en beeldende kunst op een andere manier voor het voetlicht gebracht. Met licht en geluid, drama en verstilling, gesprek en monoloog presenteren de kunstwerken zichzelf of vertellen anderen, geïnspireerd op het werk, hun verhaal.

Onder andere kunstenares Charlotte Dumas, regisseur Bahram Sadeghi en hoofd collectie van het Stedelijk Museum Margriet Schavemaker verlenen hun medewerking aan deze eenmalige avond. Lucas de Man (theatermaker, kunstenaar) is master of ceremonies tijdens deze theatrale beleving van eigentijdse kunst: pikzwarte schilderijen, beeldschone foto’s, ontregelende performances, gigantische sculpturen: op het podium van de Grote Zaal in de Stadsschouwburg.

De kunstvoorstelling, die in samenwerking met de Rabobank op één avond meerdere keren wordt opgevoerd, vindt plaats op de vrijdag voorafgaand aan Amsterdam Art Weekend en RijksakademieOPEN2013. Een concept van Johan Idema i.s.m. met de Stadsschouwburg Amsterdam, Rabobank, Nina Folkersma en Cyril van Sterkenburg (Vandejong).

Idema en Folkersma kozen werken uit de Rabo Kunstcollectie, één van de belangrijkste bedrijfscollecties van eigentijdse Nederlandse kunst, met werk van o.a. Aernout Mik, Charlotte Dumas, Marc Bijl, Guido van der Werve, Rineke Dijkstra en Joep van Lieshout