events

Sonic Acts Festival x Stedelijk Museum: The Mini Sound Series and other performances
24 feb 2017

Uitvoering van een nieuwe episodische interpretatie van Maryanne Amacher’s Mini Sound Series door SUPREME CONNECTIONS in opdracht van Sonic Acts en het Stedelijk Museum.

Locatie
Verschillende plekken in het museum
Tijd
18.30 - 23.30 uur
Voertaal
Engels
Toegang
Museumkaart €3 / studenten €10,50 / regulier €18
Reserveren

Los ticket
Passe partouts

Tickets voor het event zijn ook verkrijgbaar op de avond zelf aan de kassa van het museum.

Sonic Acts Academy 2016. Thomas Ankersmit. Foto Alex Inglizian
Sonic Acts Academy 2016. Thomas Ankersmit. Foto Alex Inglizian

Sonic Acts en het Stedelijk Museum gaven SUPREME CONNECTIONS de opdracht om een nieuwe episodische interpretatie van Maryanne Amacher’s Mini Sound Series te ontwikkelen en uit te voeren.

Het werk van de Amerikaanse componiste Maryanne Amacher (1938–2009) werd al een aantal keren door Sonic Acts geprogrammeerd. Zij stond bekend om haar architecturale geluidsinstallaties en op rigoureus onderzoek gebaseerde muziek die mikt op het oproepen van een psycho-akoestische respons bij de luisteraar. Amacher was haar tijd ver vooruit, haar ideeën zijn een grote inspiratie voor de huidige generatie componisten en geluidskunstenaars. Amacher beschouwde de Mini Sound Series als een zich ontwikkelend geluidswerk dat zich afspeelt in een serie van afleveringen ‘to be continued’. Qua vorm een alternatief voor zowel installatie als concert. Naast de herinterpretatie van de Mini Sound Series presenteren de Nederlandse kunstenaars Gijs Gieskes, Geert-Jan Hobijn en Radboud Mens op vrijdagavond hun nieuwe formatie Ohm, waarin ze gloednieuwe zelfgebouwde elektronische en elektro-mechanische instrumenten bespelen. Componiste en vocaliste Jennifer Walshe treedt solo op, en voert met het Arditti Quartet haar compositie Everything is Important uit. Microtub, het microtonale tubatrio van Robin Hayward, Peder Simonsen en Martin Taxt, duikt dieper in de wereld van de reine stemming: ‘just intonation’, en Cilantro, het duo van Angélica Castelló en Billy Roisz, dompelt de bezoeker onder in een raadselachtige post-noise-wereld.

Download het Sonic Acts Festival blokkenschema

Supreme connections

SUPREME CONNECTIONS presenteert Maryanne Amacher's Mini Sound Series. In 2012 besloot een groep musici en componisten die met Maryanne Amacher samenwerkten de krachten te bundelen om te onderzoeken hoe ze het posthume voortbestaan van Amacher’s werk konden waarborgen. Onder de naam SUPREME CONNECTIONS (de naam van het geheime lab dat voorkomt in Amacher’s nooit gerealiseerde werk Intelligent Life) ontwikkelde de groep een benadering van de radicale werkwijze van Amacher die overeenkomt met haar complexe idee van een ‘werk’. Door Amacher’s werkmethode te volgen, in plaats van te streven naar een getrouwe re-enactments, creëerde SUPREME CONNECTIONS een serie grootschalige ‘hearing as if’-installaties op plekken als het Funkhaus (Berlijn), Tate Modern (Londen), en de biennale van São Paulo. Voor Sonic Acts bestaat SUPREME CONNECTIONS uit Amy Cimini, Bill Dietz, Kabir Carter, Keiko Prince, Sergei Tcherepnin, Stefan Tcherepnin en Woody Sullender.

OHM

Ohm is de nieuwe formatie van de Nederlandse kunstenaars Gijs Gieskes, Geert-Jan Hobijn en Radboud Mens. Gijs Gieskes is industrieel ontwerper en gespecialiseerd in het ontwerpen van audiovisuele elektronische instrumenten. Hobijn is initiator van Staalplaat Soundsystem, zijn muziek valt niet te scheiden van zijn geluidsinstallaties. Hij componeert met humor en wijsheid. Mens, actief sinds 1982, is componist en sound designer.

MICROTUB

Microtub is het allereerste microtonale tubatrio ter wereld. In 2009 ontwikkelde Robin Hayward in samenwerking met de Duitse instrumentenbouwer B&S de eerste volledig microtonale tuba. Een jaar later richtte hij Microtub op. Sindsdien heeft Microtub twee albums uitgebracht op het Noorse label SOFA, eind februari 2017 komt daar hun derde album Bite of the Orange uit. Ze onderzoeken momenteel de mogelijkheden van de reine stemming – oftewel ‘just intonation’. Ze gebruiken daarbij de Hayward Tuning Vine – een driedimensionale representatie van intervallen – als interface voor het componeren van de muziek. JENNIFER WALSHE De componiste en vocaliste Jennifer Walshe werd in 1974 in Dubline geboren. Ze studeerde compositie bij John Maxwell Geddes aan de Royal Scottish Academy of Music and Drama en bij Kevin Volans in Dublin. Zij behaalde in 2002 haar doctoraat in compositie aan de Northwestern University in Chicago. Naast haar activiteiten als componiste treedt ze regelmatig op als vocaliste, ze is gespecialiseerd in ‘extended techniques’.

ARDITTI QUARTET

Het Arditti Quartet geniet een wereldwijde reputatie dankzij hun geïnspireerde en technisch verfijnde interpretaties van hedendaagse en 20e eeuwse muziek. Sinds de oprichting in 1974 door eerste violist Irvine Arditti werden er al honderden strijkkwartetten en andere kamermuziekwerken voor het Arditti Quartet geschreven.

CILANTRO

Cilantro is het duo van componiste Angélica Castelló (Paetzold grootbasblokfluit, tapes, electronica, ukulele), en video- en geluidskunstenaar Billy Roisz (basgitaar, electronica). Hun geïmproviseerde post-noise hangt tussen structuur en chaos, schoonheid en lelijkheid, en etaleert een zinderend samenspel tussen mens en technologie.

Programma Sonic Acts X Stedelijk

24 feb  Sonic Acts X Stedelijk: The Mini Sound Series and other performances 
25-26 feb  Sonic Acts X STedelijk: The Maryanne Amacher Archive
26 feb  Sonic Acts X Stedelijk at De Brakke Grond: Luke Fowler


Meer informatie over het festival en tickets: sonicacts.com