events

Ode aan Isa
4 mrt 2016

Besprekingen / Debat / Drinks 

Locatie
Audi zaal 0.1
Tijd
19.00 - 22.00 uur
Voertaal
Nederlands
Toegang
Vrije toegang met een entreebewijs voor het museum
Reserveren

Ter gelegenheid van de finissage van de tentoonstelling Isa Genzken: Mach Dich hübsch! (nog te zien t/m 6 maart) draait de Stedelijk Friday Night van 4 maart helemaal om Isa Genzken. Een panel van experts, bewonderaars en makers gaat in gesprek over Genzkens werk en kijkt terug op de tentoonstelling; het grootste overzicht ooit van deze kunstenaar. Ook is er gelegenheid om vragen te stellen.

De Stedelijk Friday Night is natuurlijk niet compleet zonder gin-tonics. Na afloop van het gesprek is er een borrel. Daar kan worden nagepraat met de sprekers en samensteller van de tentoonstelling Martijn van Nieuwenhuyzen.

PROGRAMMA

19.00 uur:  Inloop (hoofdingang Stedelijk Museum)
19.30 uur:  Nabespreking Mach Dich hübsch! met onder meer Lucette ter Borg (kunstcriticus), Aynouk Tan (art director en journalist), Hanne Hagenaars (journalist), Theo Paijmans (schrijver/journalist) en Martijn van Nieuwenhuyzen (curator Stedelijk Museum).
20.15 uur:  Gelegenheid om de tentoonstelling te bezoeken, borrel en DJ
22.00 uur:  Einde

MEER OVER DE SPREKERS

Lucette ter Borg schrijft over hedendaagse kunst voor het NRC Handelsblad, is eigenaar van Cinema Zuid en geeft masterclasses Art Critic aan de Rietveld Academie. Zij schreef het artikel De vrolijke ernst van Isa Genzken voor het NRC en praat mee over wat zij noemde, de ‘overvolle ontdekkingsreis’ die Genzken schept in de tentoonstelling. 

Aynouk Tan is art director en modejournalist. Zij houdt zich onder meer bezig met de vraag hoe mode een identiteit vormt. Zij bezocht de tentoonstelling meerdere malen en ziet het werk van Genzken als een enorme inspiratiebron voor haar werk. 

Hanne Hagenaars is kunsthistoricus, oprichter van het magazine mister Motley en curator van bijvoorbeeld de Biënnale Gelderland 2016. Zij spant zich in om kunst dichter bij een groter publiek te brengen. Hagenaars over het werk van Isa Genzken: ‘Dat is de uitdaging van haar werk, om opnieuw in jezelf te graven naar je open kant, het aangeleerde even te vergeten.’

Theo Paijmans specialiseerde zich na de kunstacademie in sci-fi en underground kunst. Zijn boeken zijn gepubliceerd in Nederland, de VS en Japan. In het werk van Isa Genzken bespeurt hij een relatie met de zogenaamde cargo cult in primitieve culturen, als een echo van de samenleving, gezien door een outsider, een 'nobele wilde'.

Martijn van Nieuwenhuyzen is kunsthistoricus en sinds 1995 curator bij het Stedelijk Museum in Amsterdam. Samen met Beatrix Ruf stelde hij de tentoonstelling Mach Dich hübsch! samen.

Stedelijk Friday Nights

Sinds begin 2016 is het Stedelijk op vrijdag tot 22.00 uur geopend. De vrijdagavond is daarmee de nieuwe kunstzinnige kickstart van het weekend, met van alles te doen in het museum: openingen van tentoonstellingen met jonge kunstenaars, rondleidingen, kunstenaarsinterviews, lezingen, discussies, presentaties, filmvertoningen en performances. Bezoekers zijn van harte welkom om programmadelen bij te wonen, een drankje te drinken aan de bar of rustig door de zalen te struinen.