events

neueWelle @ Stedelijk Museum Amsterdam
6 okt - 4 nov 2017

Het Stedelijk Museum en het collectief neueWelle bieden voor het derde jaar op rij een driedaagse nascholingscursus aan op 6 oktober, 7 oktober en 4 november 2017.

Locatie
Stedelijk Museum Amsterdam
Voertaal
Nederlands
Toegang
650 EU
Reserveren

Inschrijven binnenkort mogelijk

Kunst en beeldcultuur zijn continu in beweging. Dat wordt niet altijd weerspiegeld in het curriculum op school. Hedendaagse kunstdocenten staan voor de uitdagende taak een flexibel en prikkelend curriculum te ontwikkelen dat verbanden legt tussen alledaagse beeld- en mediacultuur, maatschappelijke ontwikkelingen en het werk van hedendaagse kunstenaars.


Het Stedelijk Museum en het collectief neueWelle bieden voor het derde jaar op rij een driedaagse nascholingscursus aan, gericht op actueel kunsteducatief ontwerp. Tijdens de cursus ontwerpen deelnemers thematische kunst- of CKV lessen waarin kunst en populaire cultuur met elkaar verbonden worden. De theoretische basis van de cursus wordt gevormd door Emiel Heijnen’s onderzoek ‘Remix je Curriculum!’. Hij ontwikkelde een ontwerpmodel voor authentieke kunsteducatie. Het programma heeft als doel kunsteducatoren te stimuleren om vernieuwend kunstonderwijs te ontwikkelen waarmee jongeren uitgedaagd worden tot creatieve productie, maatschappelijke betrokkenheid en persoonlijke stellingname. In de cursus wordt dit inhoudelijk uiteengezet en geven we deelnemers concrete didactische en kunstzinnige handvatten om innovatief lesmateriaal te ontwikkelen.

Het programma legt de nadruk op (beeld)research, media- en kunstanalyse, ontwerpvaardigheden en vernieuwende didactische werkvormen. Deelnemers ontwikkelen in kleine ontwerpteams lesmateriaal onder begeleiding van experts, geïnspireerd door lezingen van kunstenaars. De Blikopeners, de jongeren van het Stedelijk Museum, worden ingezet als kritisch testpanel. De cursus vindt plaats in het Stedelijk Museum en maakt gebruikt van de actuele tentoonstellingen en de collectie van het museum.

De kunstenaars die een bijdrage verzorgen aan deze editie zijn: Melanie Bonajo, Floris Kaayk en WANDSCHAPPEN. Bovenaan deze pagina vindt u het programma met meer informatie over deze sprekers.

De cursus wordt begeleid door educatiemedewerkers van het Stedelijk in samenwerking met de experts van neueWelle: 

  • Emiel Heijnen (Lector Kunsteducatie, Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten)
  • Suzanne Rademaker (Coördinator Theorie en Research, Willem de Kooning Academie, Rotterdam)
  • Moniek Warmer (Zelfstandig kunsteducator, Arnhem)
  • Michiel Koelink (Kunstenaar, labcoördinator ArtechLAB Amsterdam, Sr Docent 4D Breitner Academie Amsterdam)
  • Joske van Zomeren (Kunstdocent Baudartius College en ArtEZ Docentenopleiding BKV, Arnhem)
  • Annebel Huijboom (Docent film en visual art, Dutch Filmers Academy en Laar & Berg MYP Havo/VWO)