events

Nalini Malani: In Search of Vanished Blood / Transgressions
17 mrt 2017

Locatie
Audi Zaal 0.1. en omloop monumentale trap
Tijd
18.00 - 22.00 uur
Voertaal
Engels
Toegang
Museum toegangsprijs
Reserveren

Het is niet nodig om te reserveren. 

Tickets

De Indiase kunstenaar Nalini Malani heeft voor het Stedelijk Museum een unieke bewerking gemaakt van haar beroemde ‘video/shadow play’ In Search of Vanished Blood (2012). De monumentale 6-delige projectie zal de historische omloop bovenaan de trappen van de oudbouw vullen op vrijdagavond 17 maart a.s. Het evenement vindt plaats in het kader van de officiële opening van de tentoonstelling Nalini Malani: Transgressions (18 maart 2017- 18 juni 2017).

IN SEARCH OF VANISHED BLOOD

In Search of Vanished Blood werd oorspronkelijk gemaakt voor dOCUMENTA 13 in 2012. De multimediale installatie vertelt het verhaal van een vrouw die het slachtoffer is van een groepsverkrachting. Christa Wolf’s roman Cassandra (1983) en het gedicht In Search of Vanished Blood uit 1965 van de Pakistaanse linkse activist en dichter Faiz Ahmed Faiz vormen belangrijke inspiratiebronnen voor het werk. De video’s en soundtrack verhalen van een wereld in verval waarin de klassieke Kassandra een menselijke uitweg zou kunnen bieden als we zouden leren van tragedies uit het verleden.

NALINI MALANI

Nalini Malani is een van de meest prominente hedendaagse kunstenaars van India. Ze werd in 1946 in Karachi geboren; als gevolg van de deling van Brits-Indië werden zij en haar familie in 1947 vluchtelingen. Deze ontwrichting van het subcontinent beïnvloedt haar kunst en persoonlijk leven tot op heden. Als sociaal-activistische kunstenaar structureert Malani haar werk met rijke verhaallijnen die zijn doordrongen van thema’s als migratie, globalisatie, armoede en feministische onderwerpen, vaak gecombineerd met motieven uit de klassieke literatuur en mythologie. 

TRANSGRESSIONS

De installatie Transgressions, in 2001 door het Stedelijk aangekocht, staat centraal in deze tentoonstelling. Net als de originele In Search of Vanished Blood installatie voor dOCUMENTA 13, is Transgressions opgebouwd uit een unieke combinatie van schilderkunst, video en bewegende schaduwen die door Malani als een ‘video/shadow play’ wordt omschreven. Een selectie van overige werken omvat uiteenlopende thema’s en verwijzingen naar de politieke, literaire en klassieke narratieven die de afgelopen 50 jaar een rol spelen in haar werk. Daarnaast produceert Malani speciaal voor het Stedelijk een muurtekening die na afloop van de tentoonstelling middels een Erasure Performance zal worden verwijderd. De tentoonstelling is onderdeel van een langlopend onderzoeksprogramma dat nieuw licht werpt op de collectie van het Stedelijk aan de hand van actuele thema’s.

OPENINGSPROGRAMMA

18.00              inloop | Audi Zaal 0.1
18.15              welkom | Beatrix Ruf, directeur Stedelijk Museum
18.30              kunstenaarsgesprek | Nalini Malani en Margriet Schavemaker (curator van de tentoonstelling). 
19.00              start media installatie | In Search of Vanished Blood

CREDITS

Dit openingsevenement is mede mogelijk gemaakt door de genereuze steun van: Burger Collection, BeamSystems, Galerie Lelong en Dorigo-Wierper.