events

Jokes with Seth Siegelaub
1 apr 2016

Seth Siegelaub staat in de kunstwereld bekend als curator, galeriehouder en visionair op het gebied van conceptuele kunst. Minder bekend, is zijn fantastische gevoel voor humor. 

Locatie
Verschillende plekken in het museum
Tijd
19.00 - 22.00 uur
Voertaal
Nederlands
Toegang
Entreebewijs Stedelijk Museum (museumkaart en t/m 18 jaar gratis)
Reserveren

tickets

Seth Siegelaub, organisator en uitgever van de tentoonstelling, January 5-31, 1969 1969. New York, Museum of Modern Art, Zilver gelatineprint,
Seth Siegelaub, organisator en uitgever van de tentoonstelling, January 5-31, 1969 1969. New York, Museum of Modern Art, Zilver gelatineprint,

Tijdens de opening van de tentoonstelling Seth Siegelaub: Beyond Contemporary Art citeerde kunstenaar Jan Dibbets bijvoorbeeld één van de moppen die Seth hem ooit vertelde, en dit jaar verschijnt ook The Joke Book over Seth Siegelaub. Met rondleidingen, lezingen, boekbesprekingen en filmvertoningen van en door kenners en kunstenaars die een nauwe verbintenis met Siegelaub hebben, is de Friday Night avondopenstelling op 1 April de perfecte avond om het werk van deze bijzondere man te vieren, én de tentoonstelling in de avonduren te bezoeken.

Programma

19.00     WELKOM 
          - Introductie op de tentoonstelling door Marja Bloem (Audi zaal 0.1.)
19.30     GALLERY TALKS rondleiding door de tentoonstelling
          - Door Leontine Coelewij, Sara Martinetti en de Blikopeners, (Lower Level Galleries)
20.00     BOEKBESPREKINGEN 
          - sprekers: David Bernstein, Johan Pas en Roger Willems (Audi zaal 0.1)
20.30     GALLERY TALKS door de tentoonstelling
          - Door Sven Augustijnen, Remco Torenbosch en de Blikopeners (Lower Level Galleries)
21.00      FILM & TALK
          - Uit de collectie van Seth Siegelaub: Rini Hurkmans
       - Gesprek naar aanleiding van de films met Marja Bloem en Rini Hurkmans 

MEER OVER DE SPREKERS

Marja Bloem
is kunsthistoricus en onafhankelijk curator. In haar rol als directeur van de Stichting Egress Foundation heeft ze een belangrijke bijdrage geleverd aan het samenstellen van de tentoonstelling, de catalogus en het public program.

Leontine Coelewij
is conservator bij het Stedelijk Museum Amsterdam en met Sara Martinetti co-curator van de huidige presentatie Seth Siegelaub: Beyond Conceptual Art. Samen met Martinetti was ze co-editor ze voor de gelijknamige tentoonstellingscatalogus, en schreef o.a. het essay The Rules and the Game: The Legacy of Seth Siegelaub.

Sara Martinetti
is curator en onderzoeker wiens werk zich op het snijvlak tussen de antropologie van het schrijven, de kunstgeschiedenis en de ambachtstheorie bevindt. Martinetti is sinds 2012 bezig met een promotieonderzoek aan de École des hautes études en sciences sociales (EHESS) en daarnaast als Research Assistant Fellow verbonden aan het Institut national d’histoire de l’art (INHA) in Parijs van 2012 tot 2016. De onderzoeken die zij hier uitvoert focussen op alle aspecten binnen de carrière van Seth Siegelaub’s als vooruitstrevend tentoonstellingsmaker, uitgever en bibliograaf. Ten tijde van dit onderzoek, was Martinetti co-curator van een aantal projecten rond verschillende aspecten van zijn werk, waaronder The Stuff That Matters: Textiles Collected by Seth Siegelaub for the CSROT voor Raven Row in London (2012), Seth Siegelaub: Beyond Conceptual Art te zien in het Stedelijk Museum Amsterdam (2015–2016), “Better Read than Dead”: The Seth Siegelaub Source Book, 1964–2013 (Verlag der Buchhandlung Walther König, 2016). Bovendien draagt zij regelmatig bij aan academische tijdschriften en lezingen over onderwerpen die gerelateerd zijn aan textiel.

Sven Augustijnen
is een Belgische kunstenaar die heeft naam gemaakt met films waarin hij – dubbelzinnig en haarscherp tegelijk – vanuit persoonlijk perspectief culturele of historische plekken en gebeurtenissen analyseert. Seth Siegelaub was een bewonderaar van zijn werk vanwege zijn eigenzinnige kijk op de Belgische koloniale geschiedenis.

David Bernstein
is een kunstenaar die werkt en woont in Amsterdam. Hij combineert performance, beeldhouwkunst en tekst als artistieke middelen om verhalen te vertellen. Momenteel is hij resident aan de Jan van Eyck Academie in Maastricht. Tijdens deze avond leest David Bernstein een selectie grappen uit The Joke Book, Collected by Seth Siegelaub (verschijnt in juni, Kunstverein Publishing).

Rini Hurkmans
De films van Rini Hurkmans hebben een bijzondere plaats in de collectie van Seth Siegelaub. Ze raken belangrijke onderwerpen die te maken hebben met zijn onderzoekinteresses zoals de sociaal-maatschappelijke waarde van textiel.

Johan Pas
is curator en doceert aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten, Antwerpen. Hij verzamelt kunstenaarsboeken en ontwikkelde verschillende tentoonstellingen en publicaties over dit onderwerp. Voor deze avond is hij uitgenodigd om te spreken over The Xerox Book  (1968) een van de eerste projecten van Seth Siegelaub die het concept catalogus-als tentoonstelling introduceerde.

Remco Torenbosch
is beeldend kunstenaar, woont en werkt in Amsterdam. Zijn praktijk richt zich op de historische en hedendaagse relaties tussen sociaal-economische tendensen en arbeid. Torenbosch nam onlangs deel aan tentoonstellingen in: Kunsthalle Wien, Kunsthaus Zürich, GAMeC Bergamo, en stelde de tentoonstelling en het symposium: Distributors samen waarin tevens een selectie van Seth Siegelaub’s textiel collectie was opgenomen.

Roger Willems
is zelfstandig ontwerper en uitgever van boeken voor kunstenaars en culturele instellingen. In 1998 begon Willems, in samenwerking met kunstenaars Mark Manders en Marc Nagtzaam, zijn eigen uitgeverij: Roma Publications. Sindsdien is Roma Publications uitgebreid tot een platform voor de productie en distributie van publicaties die gemaakt worden in nauwe samenwerking met een groeiend aantal kunstenaars, vormgevers, curatoren, schrijvers en dichters.