events

Horen, Zien en Zijn
15 apr 2016

Wat zegt mijn smaak over wie ik ben? Wat voor emoties roepen kunst en muziek bij mij op? Aan de hand van deze en soortgelijke vragen kijken filosoof Stine Jensen en altviolist Esther Apituley naar diverse werken in de collectie van het Stedelijk Museum Amsterdam. 

Locatie
Teijin Auditorium + rondleiding door zalen
Tijd
19.00 - 21.00 uur
Voertaal
Nederlands
Toegang
Entreebewijs Stedelijk Museum (Museumkaart en t/m 18 jaar gratis)
Reserveren

tickets

Foto: Jochem Jurgens
Foto: Jochem Jurgens

Tijdens Horen, Zien en Zijn zal Stine Jensen ingaan op de relatie tussen identiteit, kunst en de manier waarop wij naar kunst kijken. Esther Apituley zal verschillende muziekstukken ten gehore brengen om deze zoektocht kracht bij te zetten.

Na afloop is er de mogelijkheid om aan te sluiten bij een van de Speedtours die verzorgd worden door de Blikopeners: een mooie gelegenheid om de inhoud van deze lezing in de context van het museum te laten bezinken.

PROGRAMMA

19.00                     MUZIKALE LEZING | Stine Jensen en Esther Apituley

20.30                     SPEEDTOURS | Blikopeners

21.00                     Einde programma

22.00                     Museum sluit

MEER OVER DE SPREKER & ARTIEST

Esther Apituley
De Nederlandse altviolist Esther Apituley geeft gevarieerde, virtuoze klassieke concerten van hoog niveau: een fraai en afwisselend programma met meesterwerken van onder andere Bach, Brahms, Schumann en Dohnany. Apituley heeft zich toegelegd op een vernieuwende programmering en een levendige interpretatie. Na een jarenlange praktijk in de klassieke muziekuitvoering vond zij de juiste toon om de afstand tot het publiek te verkleinen en de muziek toegankelijk te maken. Apituley wil samen met andere musici nieuwe wegen inslaan, verrassen, drempels verlagen, een daarmee een groter publiek bereiken. Luisteraars raken intenser betrokken bij de muziek, mede door een uitgekiende, zichzelf versterkende combinatie van auditieve en visuele elementen.

Stine Jensen
Stine Jensen is filosoof, schrijver en programmamaker bij HUMAN. Ze maakte onlangs een vierdelige reisserie over Scandinavië voor de VPRO/HUMAN, Licht op het Noorden, die gebaseerd is op haar gelijknamige boek. Ook maakt ze Dus ik ben, een programma over filosofie en identiteit, en filosofeert ze in de kindervariant daarvan, Dus ik ben jr., met kinderen over identiteit. Ze schreef diverse non-fictie boeken. Daarnaast opinieert ze regelmatig in NRC Handelsblad.