events

Documentaire: De verdwenen kunst van Willem de Ridder
13 mei 2016

In samenwerking met Stichting Hai Nun vertoont het Stedelijk Museum Amsterdam op 13 mei de documentaire: De verdwenen Kunstwerken van Willem de Ridder. In 1997 organiseerde Fluxus-kunstenaar Willem de Ridder een bijzondere, illegale tentoonstelling in het Stedelijk Museum. Door middel van walkmans leidde hij bezoekers door het museum, langs kunst die hij daar vanaf begin jaren 90 had aangebracht. 

Locatie
Teijin Auditorium + rondleiding door zalen
Tijd
19.00 - 21.00 uur
Voertaal
Nederlands
Toegang
Entreebewijs Stedelijk Museum (Museumkaart en t/m 18 jaar gratis)
Reserveren

Tickets

De Ridder had deze Secret Exhibition, met kunstwerken als Black Hole (1995), Screw You (1978) en Laser Vision (1994), ingericht zonder medeweten van de directie. Onder begeleiding van de stem van De Ridder voerde de walkman het publiek langs deze subtiele werken, die onwetende bezoekers niet snel zouden opmerken. Tijdens de renovatie van het Stedelijk Museum zijn al deze kunstwerken verdwenen. 

 

De documentaire inventariseert de schade tegen de achtergrond van het vernieuwde museumgebouw, vanuit de centrale vraag ‘wanneer is kunst Kunst met een grote K?’ In de film staat niet de ‘officiële, door een directie goedgekeurde kunst’ centraal, maar de tegendraadse Fluxus-benadering van kunst.

Net als destijds bij de illegale rondleiding van Willem de Ridder zal de toeschouwer ook deze avond worden meegenomen op een ontregelend avontuur, waarbij het kijken naar kunst in het vernieuwde Stedelijk Museum in een andere context wordt geplaatst.

PROGRAMMA

19.00                     WELKOM | Margriet Schavemaker
19.15                     START FILM | De verdwenen Kunstwerken van Willem de Ridder
20.10                     GESPREK | Willem de Ridder, Frank Herrebout en Margriet Schavemaker
20.40                     Uitreiking eerste dvd
20.50                     Rondleiding langs enkele werken van Willem de Ridder (optioneel)
22.00                     Museum sluit

MEER OVER DE SPREKERS

Willem de Ridder is een internationaal bekend Fluxus-kunstenaar, tijdschriftenmaker, radiomaker en verhalenverteller. Hij bezocht de Koninklijke Academie voor Kunst en Vormgeving in 's-Hertogenbosch. De Ridder stond aan de wieg van tal van ontwikkelingen op het gebied van kunst, cultuur en recreatie. Zo was hij nauw betrokken bij de oprichting van Paradiso en de Melkweg en medeoprichter van de Mood Engineering Society (MES). Fluxus-voorman George Maciunas benoemde hem tot voorzitter van de Noord-Europese afdeling van Fluxus. Samen met Wim van der Linden realiseerde hij Sad Movies die op filmfestivals in heel Europa werden vertoond, en met Wim T. Schippers startte hij de Association for Scientific Research in New Methods of Recreation. Met Annie Sprinkle maakte hij geruchtmakende radioshows op verschillende Amerikaanse radiostations.

Frank Herrebout is film- en documentairemaker. Hij studeerde aan de Nederlandse Filmacademie te Amsterdam. Zijn eindexamenfilm Zuster Lydia zoekt het geluk werd geselecteerd voor het Internationale Filmfestival van Berlijn. Herrebout schrijft filmscenario's en regisseert speelfilms en documentaires. In zijn documentaires zoekt hij vaak de rafelranden van de kunst op.

Margriet Schavemaker is werkzaam bij het Stedelijk Museum Amsterdam als manager Educatie, Interpretatie en Publicaties. Zij schrijft over hedendaagse kunst en theorie, organiseert lezingen en debatten (o.a. Facing Forward: Art and Theory from a Future Perspective (2011-2012)) en maakt tentoonstellingen waarin geschiedenis en archiefonderzoek een belangrijke rol spelen (o.a. Het Stedelijk in de oorlog en ZERO: Let Us Explore the Stars in 2015).