events

Close Reading Seth Siegelaub: Textiles
1 apr 2016

Locatie
Tentoonstellingsruimte: benedenverdieping nieuwbouw
Tijd
16.00 - 17.00 uur
Voertaal
Engels
Reserveren

tickets

Stuur om de teksten voor deze close-reading te ontvangen een mail naar reservations@stedelijk.nl.

Embroidered panel, aka suzani. Bokhara Uzbekistan. 19th century. 114 x 53 cm. Silk. Photo Marion Benoit
Embroidered panel, aka suzani. Bokhara Uzbekistan. 19th century. 114 x 53 cm. Silk. Photo Marion Benoit

Het Stedelijk Museum organiseert leesgroepen, verdeeld over vier middagen, die gericht zijn op specifieke thema's uit de tentoonstelling Seth Siegelaub: Beyond Conceptual Art. Dit programma biedt reflectie op ideeën over conceptuele kunst, de samenwerking tussen kunstenaar en curator, en de sporen die deze in de kunstgeschiedenis en onze samenleving hebben achtergelaten. De programmatitels refereren aan belangrijke projecten van Siegelaub: How Is Art History Made, How To Read Donald Duck, Curatorial Attitudes, en Textiles. Vier specialisten helpen de deelnemers met het bestuderen en analyseren van deze onderwerpen, om ze gezamenlijk in een nieuw licht te plaatsen.

De vierde editie uit deze serie wordt geleid door Sara Martinetti en Merel van Tilburg en zal gaan over de textielcollectie van Seth Siegelaub.

MEER OVER DE SPREKERS

Sara Martinetti is een curator en onderzoeker wiens werk zich op het snijvlak tussen de antropologie van het schrijven, de kunstgeschiedenis en de ambachtstheorie bevindt. Martinetti is sinds 2012 bezig met een promotieonderzoek aan de École des hautes études en sciences sociales (EHESS) en daarnaast als Research Assistant Fellow verbonden aan het Institut national d’histoire de l’art (INHA) in Parijs van 2012 tot 2016. De onderzoeken die zij hier uitvoert focussen op alle aspecten binnen de carrière van Seth Siegelaub’s als vooruitstrevend tentoonstellingsmaker, uitgever en bibliograaf. Ten tijde van dit onderzoek, was Martinetti co-curator van een aantal projecten rond verschillende aspecten van zijn werk, waaronder The Stuff That Matters: Textiles Collected by Seth Siegelaub for the CSROT voor Raven Row in London (2012), Seth Siegelaub: Beyond Conceptual Art te zien in het Stedelijk Museum Amsterdam (2015–2016), “Better Read than Dead”: The Seth Siegelaub Source Book, 1964–2013 (Verlag der Buchhandlung Walther König, 2016). Bovendien draagt zij regelmatig bij aan academische tijdschriften en lezingen over onderwerpen die gerelateerd zijn aan textiel.

Merel van Tilburg is kunsthistoricus en werkt momenteel aan haar postdoctorale onderzoeksproject Modernism and the ‘Carpet Paradigm’: A historiography and iconology of modern textiles works of art, c. 1870-c. 1980, waarin ze de relatie tussen de moderne schilderkunst en textiele werkvormen onderzoekt. In 2013 voltooide ze haar dissertatie, getiteld Staging the Symbol. The Nabis, Theatre Decoration, and the Total Work of Art aan de University of Geneva. 

OVER DE GESELECTEERDE TEKSTEN VOOR DE LEESGROEP

Om de geselecteerde materialen te ontvangen reserveert u via reservations@stedelijk.nl.