events

Close Reading Seth Siegelaub - How To Read Donald Duck
11 mrt 2016

Locatie
Tentoonstellingsruimte: beneden verdieping nieuwbouw
Tijd
16.00 - 17.00 uur
Voertaal
Engels
Reserveren

tickets

Stuur om de teksten voor deze close-reading te ontvangen een mail naar reservations@stedelijk.nl.

Prof Cees Hamelink foto door Ingrid de Groot
Prof Cees Hamelink foto door Ingrid de Groot

Het Stedelijk Museum organiseert leesgroepen, verdeeld over vier middagen, die gericht zijn op specifieke thema's uit de tentoonstelling Seth Siegelaub: Beyond Conceptual Art. Dit programma biedt reflectie op ideeën over conceptuele kunst, de samenwerking tussen kunstenaar en curator, en de sporen die deze in de kunstgeschiedenis en onze samenleving hebben achtergelaten. De programmatitels refereren aan belangrijke projecten van Siegelaub: How Is Art History Made, How To Read Donald Duck, Curatorial Attitudes, en Textiles. Vier specialisten helpen de deelnemers met het bestuderen en analyseren van deze onderwerpen, om ze gezamenlijk in een nieuw licht te plaatsen.

De tweede editie uit deze serie wordt geleid door Prof. Cees Hamelink en gaat over de publicatie How To Read Donald Duck: Imperialist Ideology in the Disney Comic (1976). Deze bestseller, een uitgave van Siegelaub, dateert uit de periode waarin hij zich tegen de kunstwereld keerde en zich vestigde in Parijs. Daar ontwikkelde hij vanuit een links georiënteerd perspectief een interesse in massamedia. In lijn met de politieke sfeer van die tijd kregen Siegelaubs publicaties een wetenschappelijker insteek, met kritische essays over communicatie.

MEER OVER DE SPREKER

Cees Hamelink is professor emeritus in internationale communicatie aan de Universiteit van Amsterdam en professor emeritus in media, religie, and cultuur aan de Vrije Universiteit. Professor Hamelink heeft op vele gebieden gewerkt met de thema’s communicatie en mensenrechten. Aangezien zijn expertise en zijn uitzonderlijke academische werk over communicatie sterk verbonden zijn met de publicatie How to Read Donald Duck (1976) door Seth Siegelaub, is het Stedelijk Museum bijzonder verheugd om hem als gastspreker te verwelkomen.

OVER DE GESELECTEERDE TEKSTEN VOOR DE LEESGROEP

Om de geselecteerde materialen te ontvangen reserveert u via reservations@stedelijk.nl.


MEER CLOSE READINGS OVER SETH SIEGELAUB

Close Reading Seth Siegelaub: Curatorial Attitudes
Spreker               Maxine Kopsa (directeur Kunstverein Amsterdam, curator en criticus)
Datum                  18 maart, 16.00 – 17.00 uur
Taal                       Engels

Close Reading Seth Siegelaub: Textiles
Sprekers             Sara Martinetti (onderzoeker en curator)
en Merel van Tilburg (kunsthistoricus, University of Geneva)
Datum                  1 april 2016, 16.00 – 17.00 uur
Taal                       Engels